Buradasınız : Anasayfa / Blog / Diş Sıkma ve Botoks
Dişlerinizi istemsiz olarak aşırı sıkma veya diş gıcırdatma yetişkinler için önemli bir rahatsızlıktır. Bruksizm olarak da nitelendirilen diş sıkma uyku esnasında veya uyanıkken meydana gelebilmektedir. Bu tür bir eylemin sonucunda fiziksel ağrılı ve şiddetli diş problemleri ortaya çıkabilmektedir. Ve artık kronikleşen diş sıkma rahatsızlığı beraberinde baş ağrısı, yüz ağrısı, kulak ağrısı ve bazen migren gibi rahatsızlıklara da neden olabilmektedir.
Ve özellikle son yıllarda artarak devam eden diş sıkma ve diş gıcırdatma şikayetlerine karşılık en etkin tedavi yöntemi olarak botoks uygulanmaktadır. Uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen botoks uygulamasının sonucunda diş kaslarına direkt olarak etki edilmekte ve böylelikle istemsiz olarak diş sıkma ve diş gıcırdatma problemi ortadan kalkabilmektedir.
Bazı yetişkinler uyku halinde veya uyanıkken dişlerini sıkma, dişlerini gıcırdatma veya birbirine bastırma gibi istemsiz hareketlerde bulunabilmektedir. Bireylerin kontrolleri dışında gerçekleşen bu etkilerin her biri tıp literatüründe diş sıkma veya Bruksizm olarak geçmektedir. Gündelik yaşantıyı ve yetişkinlerin konforunu önemli derecede etkileyen diş sıkma rahatsızlığı uzun bir süre tedavi edilemediğinde ve ileri boyutlara taşındığında çok önemli ağız ve diş rahatsızlıklarını da beraberinde getirmektedir.
Diş sıkma rahatsızlığı için henüz tam olarak saptanmış neden veya nedenler bulunmamaktadır. Uzmanlar diş sıkma ve diş gıcırtısı sorunlarına neyin sebep olabileceği konusunda net bir sonuca ulaşamamış olsa da bu tür bir rahatsızlığın nedenleri olarak genetik, fiziksel ve psikolojik faktörler ön plana çıkmaktadır.
Diş sıkma ve Bruksizm konusunda yapılan kapsamlı araştırmalar sonucunda anksiyete, hayal kırıklığı, yoğun stres ve öfke durumunun en önemli etkenler arasında yer aldığı görülmektedir. Bununla birlikte diş sıkma farklı birçok rahatsızlık ile ilişkilendirilmiştir.
Artan bir anksiyete ve yoğun bir stres yetişkinlerde diş sıkma ve diş gıcırdatma neden olabilmektedir. Bununla birlikte parkinson hastalığı, epilepsi, uyku apnesi, demans, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi bazı rahatsızlıklar zihinsel sağlığı direkt olarak etkilediği için diş gıcırdatma gibi tıbbi bozukluklara neden olabilmektedir.
Aynı zamanda diş sıkma rahatsızlığı çoğunlukla çocuk yaşlarda daha yaygın seyretmektedir. Bu etkiye bakıldığında yaş faktörünün bu rahatsızlığı tetikleyen etkileyici bir faktör olduğu düşünülmektedir.
Diş sıkma rahatsızlığı uyku halinde veya uyanıkken gerçekleşebilmektedir. Uyku halinde gerçekleşen rahatsızlığa uyku bruksizmi adı verilirken uyanıkken gerçekleşen rahatsızlık için uyanık bruksizm terimi kullanılmaktadır. Farklı iki türüyle karşımıza çıkan bruksizmin – diş sıkma rahatsızlığının tespit edilebilmesi için kendini göstermiş olduğu çok önemli belirtiler bulunmaktadır.
Her yaş grubunda görülebilen diş sıkma, bruksizm belirtileri şöyle sıralanmaktadır;
diş sıkma rahatsızlığının en belirgin belirtileridir. Bu tür belirtiler yaşayan kişilerin bir hekime başvurarak kesin teşhis konusunda destek alması gerekmektedir.
Eğer bruksizm- diş sıkma rahatsızlığı çocuk yaşlarda görülüyorsa, bu tür bir durumda birçok vaka için herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden bir iyileşme süreci söz konusu olmaktadır. Ancak uyurken veya uyanıkken yaşanan diş sıkma ve diş gıcırdatma rahatsızlığı ileri bir düzeyde seyrediyorsa bu tür bir durumda diş sıkma botoksu en etkin tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir.
Balıkesir botoks uygulamaları ile yapılan tedaviler çene ağrıları, baş ağrıları ve diş sıkma ile ilişkili diğer tüm sorunlarda güçlü bir rahatlatma sağlamaktadır. Botolinum toksini adı verilen diş sıkma botoksu mevcut bölgede meydana gelen aşırı kas aktivitesini ve spastisiyeti hedeflemektedir.
Uzman diş hekimleri tarafından uygulanan diş sıkma botoksu olan botolinum toksin doğrudan çeneyi hareket ettiren büyük kas grubuna enjekte edilmektedir. Bu bölgeye uygulanan küçük dozlarda Balıkesir botoks sayesinde kaslar, dişlerin istem dışı gıcırdamasını ve çenenin sıkılmasını durduracak derecede bir zayıflık meydana getirmektedir. Böylelikle kaslar önemli ölçüde rahatlayacaktır. Ve diş sıkma ve diş gıcırdatma nedeniyle oluşacak aşınma ve yıpranmanın önüne geçilecektir.
Diş sıkma botoksunun kaslarda göstermiş olduğu bu büyük etki bazı hastalarda soru işareti oluşturabilmektedir. Özellikle çiğneme ve yüz ifadeleri gibi istemli hareketlerin botoks uygulamasından etkilenip etkilenmeyeceği merak edilmektedir. Diş sıkma botoksu çiğneme ve yüz ifadeleri gibi istemli hareketleri hiçbir surette etki etmeyecektir.
Diş sıkma botoksu oldukça pratik ve kolay bir şekilde uygulanmaktadır. Çene bölgesine yapılan enjeksiyon işlemleri ile süreç tamamlanmaktadır. Yaklaşık 10 dakika kadar süren bu işlem sırasında ve işlem sonrasında herhangi bir acı duyulmamaktadır. Ve Balıkesir botoks uygulaması ile diş sıkma sorunları önemli ölçüde aşılmaktadır.