Buradasınız : Anasayfa / Blog / Süt Dişlerinde Koruyucu Önlemler
Süt dişi yetişkinlik döneminde sağlıklı dişlere sahip olmanın anahtarı olarak nitelendirilmektedir. Bebeklerin ilk dişlerine süt dişleri denilmektedir. Toplamda 20 adet olan süt dişlerine iyi bakılması ilerle sağlıklı dişlere sahip olabilmenin ilk adımıdır. Bu nedenle uzman hekimler tarafından da süt dişlerine bakım ve koruyucu önlemlerle niteliğinde bazı uyarılar yapılmaktadır.
Süt dışı bebekler doğduktan yaklaşık 6 ay sonra çıkmaya başlamaktadır. Ve bebekler 2.5 – 3 yaşına geldiklerinde tamamlanan dişlerin hepsi süt dişi olarak nitelendirilmektedir. Süt dişleri arkasından gelen kalıcı dişlerin düzgün sürülmeleri için onlara bir nevi rehberlik etmektedir. Aynı zamanda çocukların beslenmesi ve düzgün konuşabilme becerisi için de süt dişleri büyük önem taşımaktadır.
Tüm detaylarıyla değerlendirildiğinde süt dişlerinin önemi şöyle sıralanmaktadır;
Dolayısıyla süt dişlerinin varlığı ve sağlıklı bir şekilde bulunması çocukların beslenmesi, konuşma alışkanlıkları ve ilerde sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için önemli bir yere sahiptir. Bunun bilincinde olan ebeveynlerin süt dişlerinin korunmasında ihtiyaç duyulan gerekli önlemleri almalıdır.
Ağız ve diş sağlığının önemi bebeklik dönemlerinde başlamaktadır. Bu nedenle çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen özel bir alan bulunmaktadır. Balıkesir pedodonti alanı diğer ismiyle çocuk diş hekimliği süt dişler ile birlikte başlayan bir süreci ele almaktadır.
Süt dişleri hem bebeklik döneminde beslenme için önem arz ederken hem de dişlerin doğru şekilde büyümesi için önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla ebeveynlerin süt dişlerinin bakımı ve korunması için bazı önlemler almaları gerekmektedir.
Pedodonti uzmanlarının da yönlendirmesi ve bilgilendirmesi sonucunda ebeveynlerin süt suçlarını korumaya yönelik alması gereken önlemler şöyle sıralanmaktadır;
Her yaş döneminde olduğu gibi bebeklik dönemlerinde de süt dişlerinin sağlıklı kalabilmesi için dişlerim bakım ve temizliğinin doğru ve düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bebeklik dişleri çıktıktan sonra bu dişlerin temizlenebilmesi için pamuklu bez kullanılabileceği gibi yumuşak diş fırçaları da tercih edilebilmektedir. Yaş ilerledikçe çocuklar için özel olarak üretilen diş fırçası ve diş macunu ile diş temizliği ve bakımı düzenli bir şekilde sağlanmalıdır. Ve bu tür bir alışkanlık daha çocuk yaşlarda ebeveynler tarafından çocuklara kazandırılmalıdır.
Diş bakım ile birlikte ağız hijyeni ve ağız bakımı da koruyucu bir önlem olarak uygulanmalıdır. Çünkü süt dişlerinin sağlıklı kalabilmesi için ağız hijyeninin de gerektiği şekilde sağlanması uygun olacaktır.
Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde çıkabilmesi ve sağlıklı bir şekilde kalabilmesi için çocukların doğru beslenmesi çok önemlidir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme diş sağlığını doğrudan etkilemektedir. Çocukların şekerli ve asitli yiyecekleri fazla tüketmesi diş çürüme riskini arttırdığı için koruyucu bir önlem olarak şekerli basitliği yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekmektedir.
Diş minesini güçlendirmeye yardımcı olan en önemli minerallerin başında florür gelmektedir. Ve çocukluk dönemlerinde diş minesinin güçlendirilmesi için florür destekli diş macunlarının tercih edilmesi önerilmektedir. Çocuklarınız için onlara özel üretilen florürlü diş macunlarını kullanmanız süt dişleri için koruyucu bir önlem olacaktır.
Özellikle çocuk yaşlarda düzenli diş hekimi kontrolleri süt dişlerinin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Balıkesir pedodonti Sayesinde çocukların dişlerindeki gelişim yakından takip edilecektir. Ve süt dişlerinin sağlığı açısından olumsuz giden durumlar söz konusu olduğunda erken teşhis ve tedavi sayesinde sorun ortadan kalkacaktır.
Ebeveynler çocuklarının gelişim döneminde süt dişlerinin sağlığını koruyabilmek için uzman diş hekimlerinin de önerileriyle tüm koruma önlemlerini geç kalmadan alıyor olmalıdır.