Kistler, insan vücudunun her yerinde ortaya çıkabilir; ancak en çok çenede görülür. Kistler, çene içinde yumu?ak dokuda ya da kemikte yerleşir içinde sıvı bulundurup etrafı da doku ile çevrilir ve bulundukları bölgede büyüme gösterirler.
Çenede oluşan kistler patolojik bir durum olur. Radyoloji yöntemi ile ortaya çıktığı gibi şişlik ve ağrı gibi belirtileri bazen göstermemesi sebebi ile rutin diş kontrolünde dişhekimi tarafından görülebilir. Kistler cerrahi yollar ile tedavi edilir.
Çenede oluşan kistler, ameliyat ile çene cerrah? tarafından çıkarılabilir. Zaman?nda müdahale edilmezse yüz bölgesinde iltihaplanma oluşabileceği gibi çene kemiğinde deformasyona sebep olur ya da iyi veya kötü huylu tümör oluşumu gibi sonuçlara yol açar.

Çene Kistleri Ne Tür Sorunlara Yol Açar? Alınmadan Bırakılsa Olmaz mı?
Çene kistleri genelde oluşum nedenleri net olarak bilinmemekle birlikte genel olarak çene veya ağızın dişe yakın kısımlarında görülür. Geneli herhangi bir sorun oluşturmayan ve zararız olan tümörler olmasına karşılık zaman içinde hızlıca büyüme gösterebilirler.
Büyüme gibi sorunlar oluşturduğunda rahatsızlık hissi ile birlikte sinüs boşluğuna doğru ilerleme de söz konusu olabilir. Kötü huylu tümör eğilimine ulaşmadan önce alınması önerilir. Büyümeyen veya rahatsızlık hissi vermeyenler için işlem yapılmazken genelde rahatsızlık verenlerin genel anestezi altında alınması yoluna daha sık başvurulur.
Alınmadan bırakılması tamamen tümörün yeri, durumu veya diğer etmenler değerlendirilerek karar verilmelidir.